Video med smarttelefon eller nettbrett

NB! I Statped er det ikke tillatt å bruke smarttelefon/nettbrett til opptak som omfattes av personvernet.

Smarttelefoner og nettbrett er enkle og tilgjengelige kamera. I tillegg har de relativt gode mikrofoner og det kan kobles til ekstern mikrofon for å få bedre kvalitet på lyden.

Det er 2 viktige huskeregler:

  • Hold smarttelefonen eller nettbrettet i landskapsformat (De lengste sidene opp og ned)
  • Hold kamera i ro (Bruk gjerne stativ om det er mulig)

Under kommer en enkel veiledning om hvordan du tar opp video med iPhone og iPad. De fungerer ganske likt. Eksemplene under er gjort med iPhone. Prinsippene er også de samme for smarttelefoner og nettbrett med andre operativsystem, som for eksempel Android.

Her er snarveier til underkapitlene på denne siden:

– – –

Det er to kameraer på iPad og iPhone. Ett på visningssiden og ett bak. Det beste kameraet er bak, da er det også enklere å bruke kameraet fordi du har visningssiden mot deg og ser bildet.

Bilde av hvordan man holder en iPhone under opptak

Det er viktig å holde enheten i landskapsformat, det vil si med den lengste siden på iPad eller iPhone ned/opp, og kortsiden til venstre/høyre (som på bildet over).

Lær deg også hvor kamera og mikrofon sitter slik at du ikke holder enheten på en måte som gjør at fingrer dekker til for et godt opptak.

Når du skal ta opp video på en iPad, velg applikasjonen «kamera». Alt du tar opp på den vil automatisk lagres i applikasjonen «bilder». Du kan finne disse verktøyene med ulike plasseringer på iPaden, men de ser like ut. Se bildet under:

applikasjonene Bilder og Kamera på iPhone

Når du åpner «kamera» vil den stå på «Bilde». Den er da et fotoapparat og tar ett og ett bilde. For å ta opp video må du skyve menyen i høyre marg opp eller ned så du setter den på video. Se bildet under:

Skjermbilde av kamera i bildemodus

Da har du den på video og det ser slik ut:

Skjermbilde av kamera i videomodus

For å starte et video-opptak må du trykke på den store røde knappen på menylinjen.

Bildeutsnitt av knapp som starter opptak, rød sirkel med hvit ring rundt

Når du har trykket på den og startet opptak vil knappen se slik ut:

Bildeutsnitt av knapp etter opptak er startet, rødt kvadrat med hvit sirkel rundt

Da er du i gang med opptak, og du ser hvor lenge du har tatt opp:

Skjermbilde av påbegynt opptak, knapper i høyre marg, stoppeklokke midtstilt øverst i bildet

Når du stopper opptaket, lagrer det seg automatisk i kamerarullen som du finner i applikasjonen «bilder» som den røde pilen peker på:

Skjermbilde av iPhone, rød pil peker på applikasjonen Bilder

– – –

 

Mikrofon til iPhone

 

Video – Gunnar Uglem viser fram aktuelle mikrofoner for opptak

Videoen tar for seg 2 mikrofoner:

Sennheiser-Clipmic-Digital

Den første er Sennheiser Clipmic digital som er en mikrofon på kabel som mange kjenner som en mygg.
Den kan klipses på skjorte/bluse/jakke og kobles direkte i lightningkontakten til iPhone/iPad. Enkel og hensiktsmessig mikrofon. Les mer ved å trykke på bildet av mikrofonen.
NB! Det har i senere tid vist seg at den gir lavt lydnivå via iPhones egen kameraapplikasjon. Vi skal teste ut en ny tilsvarende mikrofon fra Shure.

Shure MV88
Den andre mikrofonen som omtales i videoen er Shure MV88. Det er en stereomikrofon som er retningsbestemt og kan klipses rett i iPhone eller iPad. Dette er en meget anvendelig mikrofon. Les mer om den ved å trykke på bildet av mikrofonen:

 

Stativer

Stativer til smarttelefoner og nettbrett er det mange av. Det er viktig å ikke skaffe seg et stativ som er laget til en bestemt telefon eller et bestemt nettbrett. Det finns mange stativer som kan holde telefoner av ulik størrelse. Se bildet under der du kan se at festebraketten er fleksibel.

Stativ med fleksibel festebrakett
Stativ med fleksibel festebrakett

Anbefaling av stativer i denne sammenheng er vanskelig. Det som er lurt å ha tilgang til er et stativ for bruk på bord som det på bildet, og et til bruk på gulv med høyde nok til å kunne stå foran. Dette kan gjøres ved å ha ulike stativer der en flytter selve smarttelefon eller nettbrettfestet til nye stativben.

Stativ for iPhone/iPad med lange ben

Det samme gjelder stativ for iPad. Også her er det mange typer. Et som håndterer ulike størrelser er mye lurere å ha en et som er laget for en bestemt type.

Om man har et høyt stativ for iPad og et lavt for iPhone er det mulig å skru av og bytte festet for iPad med festet for iPhone og motsatt.

Alt av tilleggsutstyr kan bestilles hos SIKT via avdelingsleder.

 

Prompter/Autocue-apper

 

Hvis du skal ta opp korte videoklipp på smarttelefon eller nettbrett, er det enklest å bruke opptaksapplikasjonen som er standard på enheten. Hvis det er lengre og mer kompliserte presentasjoner, kan det være nyttig å bruke noen hjelpeverktøy.

De som presenterer nyheter på TV bruker gjerne en «prompter» eller «autocue» som er festet på kamera. Der kan de lese teksten samtidig som de ser inn i kamera. Det finnes flere apper med denne funksjonaliteten.

logo Video Teleprompter Lite Video Teleprompter Lite
Dette er en veldig enkel gratis app som kan være grei å starte med.
Eksempelbilde av Video Teleprompter Lite

logo Teleprompter for Video Teleprompter for Video
Her får du litt flere innstillingsmuligheter, og du kan også få teksten din ut som
undertekst på videoen (ikke særlig pent, men fungerer som en nødløsning).
Hvis du vil ha lengre tekster enn 750 tegn må du oppgradere appen.
Eksempelbilde av Teleprompter for Video

 

Søk gjerne på «Teleprompter» i app-butikken, så får du mange andre alternativer.

Logo SignerStudio SignerStudio
Hvis du bruker tegnspråk anbefales denne appen. Du kan lage skriftlig manus som blir konvertert til undertekst på videoen, slik at du får ut video med både tegnspråk og tekst.
Eksempelbilde SignerStudio


 

Dele video